De oude confectiefabriek

in de Rotterdamse volkswijk Middelland

Het gebeurt steeds vaker: oude panden worden verbouwd en krijgen een totaal andere bestemming. Die zogenoemde herbestemming van onroerend goed dient meerdere doelen. Zo wordt leegstand voorkomen, voorziet het vaak deels weer in de behoefte aan woningen, en bovendien blijft er een stukje aangezicht van de wijk waar het pand staat behouden. Oftewel: een gebouw krijgt een nieuwe toekomst voor de volgende generatie. Dat het dan niet alleen om grote objecten hoeft te gaan, en toch tot fraaie resultaten leidt, is te zien aan de Oude Confectiefabriek in de Rotterdamse volkswijk Middelland.

Precies een eeuw geleden werd de confectiefabriek gebouwd, om dit jaar getransformeerd te worden tot een wooncomplex met 23 loftwoningen, waarvan drie penthouses. De opdrachtgever was Open Development BV, waar Dura Vermeer Heyma als hoofdaannemer, naar een ontwerp van Mei Architects & Planners, de transformatie voor zijn rekening nam.

Beers Elektrotechniek & Service werkt veel samen met deze hoofdaannemer, en zo ook in dit bijzondere project. Bijzonder, niet alleen vanwege de ouderdom van het pand, maar vooral ook omdat bestaande elementen, zoals bijvoorbeeld het trappenhuis en de draagmuren behouden moesten blijven. Dat brengt installatietechnisch nogal wat extra uitdagingen met zich mee. Zo kan er niet altijd overal geboord worden of sleuven worden gevreesd omdat er in bepaalde muren, of door de muren heen meer staal zit dan gewoonlijk.

Goede samenwerking

“Met deze hoofdaannemer werken wij al vele jaren regelmatig samen op diverse projecten.” vertelt Danny Trouborst, de technische man bij Beers. “Bij dit project liepen we tijdens de verbouwing tegen zaken aan, die je aan de voorkant niet ziet en waarmee je in de planning dus geen rekening kan houden. Maar bij de uitvoering komen ze wel naar voren en dan moet je daar wel een goede oplossing voor bedenken. De planning is daardoor wel wat uitgelopen, maar dankzij de goede samenwerking met de hoofdaannemer is er uiteindelijk een mooi project opgeleverd” legt Danny uit.

Winstalleren

Dit project heeft Beers uitgevoerd met Winstalleren: een innovatief concept van Attema en Wago. Dit concept houdt een geheel nieuwe werkwijze in. Het is het 100% stekerbaar maken van Click-mate XL groepenkast tot schakelmateriaal. Het is dan ook bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten van woningen of (woon)zorgprojecten, maar ook voor transformaties van kantoorgebouwen naar appartementen, studentenunits of hotels. “Het is een methodiek die heel anders is dan we tot nu toe gewend zijn. “Het is een systeem wat bestaat uit compleet afgelaste centraaldozen, voorzien van stekkerverbindingen, kabels voorzien van stekkerverbindingen en inbouwdozen compleet afgemonteerd en ook voorzien van stekkerverbindingen. Hierdoor is de aanleg gewoon ‘plug & play’. De werktijden zijn daardoor veel sneller.” legt Danny uit. De tijd die we verloren met onvoorziene uitdagingen konden we daardoor behoorlijk inlopen. Doordat de stekerbare producten en systemen gemakkelijk zijn te verwerken en hun betrouwbaarheid al jaren hebben bewezen, kan 100% winstalleren® grote voordelen opleveren in materiaalgebruik, logistiek, mankracht en bovendien een aanzienlijke verlaging van faalkosten garanderen. Dat Beers deze methodiek in de ‘nieuwe confectiefabriek’ heeft toegepast is dus zo gek niet.

Intussen wonen de bewoners van dit complex er al weer een paar maanden. En naar het schijnt met veel plezier.

Dit artikel is onderdeel van het derde elektrotechniek magazine van Beers Elektrotechniek & Service
Alle magazines zijn te vinden op magazine.beerselektro.nl | Beers brengt verlichting! contact opnemen

Gerelateerd

Beers Elektrotechniek B.V.

Beers brengt verlichting!

Beers is een installatiebedrijf dat actief is in de bouwsector en gespecialiseerd is in Elektrotechniek en Service en Onderhoud. Met een aparte afdeling voor elk van deze twee vakgebieden, kunnen wij zowel grote bouwondernemingen, woningbouwcorporaties als particulieren van dienst zijn. Ons werkterrein bevindt zich vooral in Rotterdam en omstreken.

Bezoek website

Morsestraat 20
2652XG Berkel en Rodenrijs