Vastgoedonderhoud in beweging

Van uitvoeren naar organiseren & faciliteren

Beers Elektrotechniek & Service | Perry Sprado Marketing director a.i.

In de bouwsector zijn een aantal zaken heel actueel: ketensamenwerking, transformatie, creatie van toekomstbestendig vastgoed en duurzaamheid. Verschillende aanbieders van vastgoedonderhoud zijn het erover eens dat partijen in de keten ‘gedwongen’ worden om samen te werken, om zo op veranderende behoeften bij klanten in te spelen. Nieuwe producten en efficiëntere productiemethoden zijn noodzakelijk. Veel van de huidige ontwikkelingen zijn niet nieuw, maar worden aangejaagd door veranderende behoeften bij de eindgebruiker. Ontwikkelingen als de transformatie van leegstand, waardecreatie en toekomstbestendig bouwen hebben hier één ding gemeen: duurzaamheid. Duurzaamheid is geen onderscheidend kenmerk meer, maar een randvoorwaarde.

Gelet op deze trends is keuzes maken belangrijk, niet alleen voor ons. Wij leggen onze keuzes vast in een heldere visie en strategie. Omdat onze opdrachtgevers nu al vragen om hele andere zaken dan 10 jaar geleden, dienen wij een visie te hebben over hoe deze vraag zich verder ontwikkelt. Want wat vragen zij over 10 jaar? De komende tien jaar verandert er meer dan in de afgelopen 100 jaar, zo geloven wij. Ondanks de gunstige economie vallen er nog steeds bedrijven om die verzuimen te anticiperen.

De machtspositie van grote spelers verandert, net als de rol en vraag van overheden en andere grote opdrachtgevers. De eindgebruiker neemt een steeds belangrijkere plek in. Tegelijkertijd ontstaat er een bottom-up beweging van koplopers en dwarsdenkers die bestaande systemen uitdagen en de leefwereld van mensen centraal willen stellen.

Duurzaamheid is geen onderscheidend kenmerk meer, maar een basisvoorwaarde voor succes

Ook in de vastgoedsector zijn de gevolgen van een veranderende wereld voelbaar. Globalisering, digitalisering, robotisering en Internet of Things zijn de aanjagers van deze aanpassingen – het is verandering waardoor er andere eisen worden gesteld aan de processen, producten, diensten en communicatie. Bestaat er binnen een jaar of vijf een Uber of Airbnb voor de bouw? We gaan het zien. Het zal in ieder geval positieve gevolgen hebben wanneer partijen de klant keuzevrijheid, maatwerk en transparantie bieden. Betere communicatie en bovendien minder verspilling in de keten wordt essentieel. Klanten willen duurzaamheid en kwaliteit tegen reële kosten, maar bovenal willen zij geholpen en gefaciliteerd worden.

We maken nu niet een tijdperk van verandering mee, maar in een verandering van tijdperk.

Jan Rotmans

Voor vastgoedonderhoud betekent dit dat de eindgebruiker in alles centraal komt te staan en dat deze dus ook (mede) bepaalt of het resultaat voldoet. Dat betekent dat de focus van vastgoedonderhoudsbedrijven verschuift van uitvoeren naar organiseren en faciliteren om te voldoen aan de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Onderhouds- en renovatiebedrijven bereiken dat door het faciliteren van samenwerkingsverbanden in de keten, het aanbieden van integrale oplossingen en het bedenken van maatwerk oplossingen.

Niet de sterkste of de slimste overleeft, maar diegene (het bedrijf) dat zich het beste aanpast aan verandering

Charles Darwin

Artikel is onderdeel van STIEL magazine een initiatief van Beers Service en onderhoud
Alle magazines zijn te vinden op magazine.beerselektro.nl | Beers brengt verlichting! contact opnemen

Gerelateerd

Beers Elektrotechniek B.V.

Beers brengt verlichting!

Beers is een installatiebedrijf dat actief is in de bouwsector en gespecialiseerd is in Elektrotechniek en Service en Onderhoud. Met een aparte afdeling voor elk van deze twee vakgebieden, kunnen wij zowel grote bouwondernemingen, woningbouwcorporaties als particulieren van dienst zijn. Ons werkterrein bevindt zich vooral in Rotterdam en omstreken.

Bezoek website

Morsestraat 20
2652XG Berkel en Rodenrijs